Hoe knoflook te planten, groeien en oogsten

Knoflook is een prikkelende, voedzame krachtpatser die essentieel is in talloze recepten. In de meeste gebieden kan hij het beste in de herfst worden geplant. Leer thuis knoflook planten, groeien en oogsten!

Knoflook

Knoflook is verrassend eenvoudig zelf te kweken, zolang je de timing maar goed aanpakt. Naast een intense smaak en vele culinaire toepassingen, dient de “Stinkende Roos” ook als insectenwerend middel in de tuin en wordt het al eeuwenlang gebruikt als huismiddeltje.

Planten

Knoflook doet het het beste in de volle zon, dus kies een plantplaats die 6 tot 8 uur zonlicht per dag krijgt.

Een week voor het planten, bereidt u de grond voor door een gezonde portie compost of oude mest te mengen. Werk dan, vlak voor het planten, een paar eetlepels 5-10-10 volledige meststof, beendermeel of vismeel in de grond enkele centimeters lager waar de basis van de knoflookteentjes zal rusten.

Als uw tuingrond slecht doorlatend is of veel klei bevat, raadt knoflookteler Robin Jarry uit Hope, Maine, aan om in plaats daarvan in zwaar gemoute verhoogde bedden te groeien. “Ik plant in verhoogde bedden voor een goede afwatering en mulch met ongeveer 15 cm oud hooi nadat de grond bevriest. Ik geef mijn knoflook nooit water – ik hou van onderhoudsarme groenten!”

Verhoogde bedden moeten 60 to 100 cm. breed en minstens 25 tot 35 cm. diep zijn.

Ruimte voor knoflook

Kun je de in de supermarkt gekochte knoflook planten? Hoewel het mogelijk is om knoflook te kweken van in de winkel gekochte bollen, wordt dit niet aanbevolen. Over het algemeen zal de knoflook die in supermarkten wordt gevonden niet goed groeien in huistuinen en kleine bollen opleveren. Dit komt omdat de meeste commerciële knoflook afkomstig is uit grootschalige landbouwgebieden met milde klimaten (zoals China of Californië), dus de knoflook is mogelijk niet geschikt om in uw eigen klimaat te kweken en kan ook plagen of ziekten met zich meebrengen. Bovendien, als de knoflook niet biologisch is, is deze mogelijk behandeld met chemicaliën om het kiemen te remmen.

U zult veel meer succes boeken door een knoflookvariëteit te planten die specifiek geschikt is voor uw klimaat en groeiseizoen. (Zie Aanbevolen variëteiten hieronder). Zoek naar de kruidnagel (ook wel “zaden” of “sets” genoemd) van geschikte variëteiten bij lokale kwekerijen, boerenmarkten of online zaadleveranciers.

Wanneer knoflook planten?

Knoflook wordt meestal in de herfst geplant (tussen eind september en november) en geoogst in de volgende zomer (tussen juni en augustus). In gebieden waar het hard vriest, plant u knoflookteentjes 6 tot 8 weken voor de eerste herfstvorstdatum, voordat de grond bevriest.

Knoflook doet het het beste als het een “rustperiode” van kouder weer kan ervaren – minstens 40 ° F (4 ° C) – die 4 tot 8 weken duurt. Door in de herfst knoflookbollen te planten, hebben ze tijd om gezonde wortels te ontwikkelen voordat de temperatuur daalt en/of de grond bevriest, maar niet genoeg tijd voor de knoflook om topgroei te vormen. Dan, in het vroege voorjaar, “ontwaken” de bollen uit hun rustperiode en beginnen ze snel gebladerte te produceren, gevolgd door bollen, voordat de zwaarste zomerhitte hun groei stopt.

In milde klimaten kun je knoflookteentjes pas in februari of maart planten, maar de resulterende bollen zullen niet zo groot zijn. In de zomer kunt u echter nog steeds genieten van de knoflookplanten. (“Scapes” zijn de zachtgroene bloemscheuten van de plant en hebben een milde knoflooksmaak. Geniet ervan op eieren, in salades, als pizzatopping of in roerbakgerechten!) Als je in het voorjaar plant, wacht dan tot de grond kan worden bewerkt en het brokkelt gemakkelijk uit elkaar.

Knoflook planten?

 • Kies grote, gezonde tenen, vrij van ziektes en schimmels. Hoe groter de tenen, hoe groter en gezonder de bol die je de volgende zomer krijgt.
 • Breek een paar dagen voor het planten de tenen van de bol, maar laat de papierachtige schil op elk afzonderlijk teentje zitten.
 • Plant de knoflooktenen 10 tot 15 cm. uit elkaar en 5 cm. diep, in hun rechtopstaande positie (met de bredere wortelzijde naar beneden en het puntige uiteinde naar boven gericht).
 • Plant in rijen met een onderlinge afstand van 15 tot 25 cm. Een enkele rij van 3 meter zou ongeveer 2 tot 3 kg. van de geurige bollen moeten opleveren, afhankelijk van de variëteit.

Groeien

 • Tuinders in gebieden waar de grond bevriest, moeten knoflookbedden zwaar mulchen met stro of bladeren om een ​​goede overwintering te garanderen.
 • Mulch moet in het voorjaar worden verwijderd nadat de dreiging van vorst voorbij is. (Jonge scheuten kunnen alleen niet overleven bij temperaturen onder de -6°C. Houd ze onder dekking.)
 • In het voorjaar, als het warmer wordt, komen er scheuten uit de grond.
 • Snijd eventuele bloemscheuten die in het voorjaar uitkomen af. Deze kunnen de knoflookbol verkleinen.
 • Knoflook is een zware feeder. In het vroege voorjaar, bijvoederen met of verspreid bloedmeel, gepelletiseerde kippenmest of een synthetische stikstofbron zoals een gepelletiseerde meststof.
 • Bemest opnieuw net voordat de bollen beginnen te zwellen als reactie op langer daglicht (meestal begin mei in de meeste regio’s). Herhaal dit als het blad geel begint te worden.
 • Houd de plantplaats goed onkruid. Knoflook doet het niet goed bij concurrentie – het heeft alle beschikbare voedingsstoffen nodig!
 • Geef tijdens het bollen elke 3 tot 5 dagen water (half mei t/m juni). Als mei en juni erg droog zijn, irriteer dan om de acht tot tien dagen tot een diepte van 2 voet. Als half juni nadert, stop dan met water geven.

Plagen en ziekten

Knoflook heeft heel weinig problemen met ongedierte in de tuin (in feite is het een natuurlijke ongediertebestrijder), en heel weinig problemen met de ziekten die andere groenten teisteren. Let op dezelfde ongedierte dat uien lastig vallen.

Plaag/ziekte Soort Symptomen Beheersing/preventie
Ui maden Insect Slappe, gele of onvolgroeide planten; larven voeden zich met wortels/bollen/stengels en kunnen bacteriën verspreiden Gebruik rijafdekkingen; oogst op tijd; monitor volwassenen met gele vangplaten; wiet, vooral wilde uien; gewasresten vernietigen; gewassen roteren
Uientrips Insect Bladeren, vooral in plooien nabij de basis, hebben witte vlekken of zilveren strepen; bruine bladpunten; bollen vervormd of onvolgroeid; krullen of littekens Verwijder plantenresten; kies resistente rassen; voeg inheemse planten toe om nuttige insecten uit te nodigen; gebruik rijafdekkingen; gebruik stro-mulch; monitor volwassenen met gele of witte vangplaten; gebruik sproeiers of andere bewatering boven het hoofd
Witrot Schimmel Schimmel Bladeren geel, verwelken en sterven, te beginnen met de oudste; witte, donzige groei aan stengelbasis of op bol, later met zwarte maanzaadachtige deeltjes; wortels rotten Vernietig geïnfecteerde planten; kies ziektevrije kruidnagel/sets; gewasresten vernietigen; desinfecteer gereedschappen; bodem solariseren; het roteren van gewassen op een cyclus van 5 jaar of langer kan helpen

https://www.almanac.com/plant/garlic

Related Posts

Geef een antwoord