Er zijn drie manieren om knoflook te kweken. Het planten van knoflooktenen is de snelste, gemakkelijkste en meest gebruikte methode. Kweken uit echt zaad is mogelijk, maar zeer uitdagend en wordt zelden gedaan door de tuinier in de achtertuin. Kweken uit bulbills is een minder bekende maar zeer effectieve manier om knoflook te kweken. Het wint aan populariteit en met een goede reden. Dit is wat u moet weten.

Umbels/Bulbils – wat zijn dat?

Wanneer je hardnekknoflook een scape (bloemsteel) laat ontwikkelen, krijg je wat een bloemscherm wordt genoemd. Het scherm (of bloem) bevat ergens tussen de veertig en tweehonderd kleine knoflookteentjes, bulbils genaamd. Deze bolletjes kunnen net als een teentje knoflook gegeten worden, of geplant worden. Het voordeel van het planten van bulbillen is dat u hiermee op een economische manier uw plantvoorraad aanzienlijk kunt vergroten. Een bloemscherm kan 50 tot 200 bulbils opleveren voor nieuwe aanplant. Ter vergelijking: knoflookbollen leveren ongeveer zes goede teentjes op voor het planten. Een ander voordeel van het kweken van knoflook uit bulbils is dat ze je voorzien van een zaadvoorraad die vrij is van bodemgebonden ziekten.

Het nadeel van het kweken van knoflook uit bulbils is echter dat het over het algemeen 2 tot 3 jaar van opeenvolgende aanplant kost om flinke bollen te krijgen.

De voordelen

  • Je kunt veel bulbils planten in een kleine ruimte. U hebt elk jaar meer ruimte nodig naarmate ze groter worden, maar dit geeft u de tijd om uw land en grond voor te bereiden. Dit kan met name handig zijn voor een kleine tuin met beperkte middelen en tijd.
  • Het is veel zuiniger. Je kunt tot 200 bulbillen krijgen voor niet veel meer dan het kosten voor één bol knoflook die slechts 5-6 teentjes bevat om te planten.
  • Beter bestand tegen bodemziektes en beter aangepast aan uw regio.

De nadelen

  • Het duurt meerdere jaren om van bulbils een volledige knoflookbol re kweken (2 tot 5 jaar)
  • Je moet ze elk jaar opgraven en opnieuw planten
  • Ze zijn klein en delicaat en concurreren niet goed met onkruid
  • Je offert het een op voor het ander. Als je knoflook laat bloeien, zal het de energie zich richten op bulbils in plaats van op de knoflookbol zelf. Dit betekent dat uw knoflookbollen kleiner zullen zijn.

Onze ervaringen met knoflook kweken van Bulbils

In het najaar hebben we honderden knoflookteentjes geplant en hebben we ook besloten om onze knoflookzaadvoorraad op te bouwen door duizenden bulbils te planten. We volgden de instructies van een zaadleverancier, die het proces uitstekend en tot in detail beschrijft. Eenmaal geplant, bedekten we het bed met een dikke laag stro-mulch om de knoflook aanplant in de winter van isolatie te voorzien.

Knoflook kweken van bloemschermen / bollen creëren voor de bulbils

De bulbils hebben een zware winter doorstaan ​​en kwamen in mei door het stro te voorschijn. De scheuten zijn klein en veel delicater dan die van een knoflookteen. Er zijn veel minder scheuten dan we hadden geplant, maar we zullen waarschijnlijk wachten tot de oogsttijd om te tellen en de totale opbrengst versus geplant te bepalen.

Mulchen

Je bed direct na het planten met een dikke laag stro mulchen is echt een goede verzekering. Het isoleert het gewas tegen weersschommelingen gedurende de winter, het helpt wat vocht vast te houden in de droge hete zomer en het belangrijkste is dat het onkruid onderdrukt.

We hebben de mulch verwijderd van een paar bedden die het niet zo goed deden. Ze stonden al dagen onder water. De lente was meedogenloos met non-stop zware regenval en we hadden wat problemen met de afwatering die we sindsdien hebben opgelost. Het onkruid nam al snel deze bedden over. De stromulch doet wonderen om het onkruid laag te houden en we raden je ten zeerste aan om hem het hele seizoen de stromulch te laten liggen.

Related Posts

Geef een antwoord