Knoflook
Geroosterd in olijfolie, smelt het in je mond als boter. Gehakt en rauw smaakt het scherp en scherp. In olievorm kan het pijnlijke spieren kalmeren. Je kunt zelfs thee maken van knoflook. Het maakt niet uit hoe je het gebruikt, knoflook biedt aanzienlijke voordelen – naast dat het heerlijk is!

Is knoflook goed voor je?

Ja, knoflook biedt meerdere gezondheidsvoordelen. “Knoflook krijgt zijn scherpe geur van een organische zwavelverbinding die allicine wordt genoemd”, zegt Jeffers. “Deze verbinding maakt knoflook ook een gezonde aanvulling op je dieet.”

Verhoogt de immuniteit

Wie wist dat het versterken van je immuniteit zo simpel zou kunnen zijn als het eten van meer knoflook? Volgens een onderzoek onder 41.000 vrouwen tussen 55 en 69 jaar hadden degenen die routinematig knoflook, fruit en groenten aten een 35% lager risico op darmkanker.

Werkt ontstekingsremmend

Onderzoek heeft aangetoond dat knoflookolie ontstekingsremmend werkt. Als je pijnlijke en ontstoken gewrichten of spieren hebt, wrijf ze dan in met knoflookolie. De Arthritis Foundation beveelt het zelfs aan om kraakbeenschade door artritis te helpen voorkomen.

Verbetert de gezondheid van het hart

Onderzoek wijst ook uit dat knoflook een positieve invloed kan hebben op je bloedvaten en bloeddruk.

Onderzoekers geloven dat rode bloedcellen de zwavel in knoflook omzetten in waterstofsulfidegas. Dat verwijdt onze bloedvaten, waardoor het gemakkelijker wordt om de bloeddruk te reguleren.

Voordat u uw bloeddrukmedicatie opbergt, moet u echter uw arts raadplegen om te zien of het nuttig voor u kan zijn om meer knoflook aan uw dieet toe te voegen.

Verheldert de huid

De antibacteriële eigenschappen en antioxidanten van knoflook kunnen je huid zuiveren door acne-veroorzakende bacteriën te doden. Een studie toont aan dat het wrijven van rauwe knoflook over puistjes ze kan verwijderen.

Houd er echter rekening mee dat knoflook een branderig gevoel op uw huid kan veroorzaken. Raadpleeg eerst uw dermatoloog voordat u deze techniek probeert, vooral als u andere huidverzorgingsproducten gebruikt.

Beschermt je eten

Diezelfde antibacteriële eigenschappen in verse knoflook kunnen de bacteriën doden die tot voedselvergiftiging leiden, waaronder salmonella en E.coli. Gebruik knoflook echter niet als vervanging voor goede voedselhygiëne en voedselverwerking.

Behandelt voetschimmel

Knoflook bestrijdt ook schimmel. Als je voetschimmel hebt, week je voeten dan in knoflookwater of wrijf rauwe knoflook op je voeten om de jeukende schimmel aan te vallen.

Is het beter om rauwe of gekookte knoflook te eten?
Profiteren van de voordelen van knoflook wordt soms een beetje ingewikkeld. De studie die knoflook koppelde aan verbeterde immuniteit toonde bijvoorbeeld aan dat de voordelen afkomstig waren van rauwe en gekookte knoflook – niet van supplementen.

Door knoflook op te warmen of in een recept te doen, kan de pH-balans van knoflook veranderen. De enzymen van de allicine hebben een paar minuten nodig om te werken, dus laat het even zitten nadat je het hebt fijngemaakt, geplet of fijngehakt.

“Je haalt het meeste voordeel uit rauwe knoflook”, zegt Jeffers. “Maar als je ervoor kiest om het te koken, verwarm het dan niet boven 60 graden Celsius. Hogere temperaturen doden de allicine, dus voeg knoflook toe aan je recepten als je bijna klaar bent met koken.”

Moet je elke dag knoflooksupplementen nemen?

Het is het beste om uw arts te raadplegen voordat u begint met het nemen van een supplement, vooral een dagelijks supplement. Dat advies geldt vooral voor knoflooksupplementen.​

In zeldzame gevallen kunnen knoflooksupplementen hoofdpijn, vermoeidheid, verlies van eetlust, spierpijn, duizeligheid en allergische reacties zoals astma-aanvallen of huiduitslag veroorzaken.

Als u bloedverdunners gebruikt, kan een knoflooksupplement het effect van de medicatie versterken, waardoor uw bloed nog moeilijker kan stollen.

Een paar woorden van waarschuwing

Knoflook kan ook je huid irriteren. “Je kunt ook een prikkend gevoel op de huid krijgen als je grote hoeveelheden verse en gedroogde knoflook aanraakt”, zegt Jeffers. “Draag keukenhandschoenen om door knoflook veroorzaakte huidlaesies te voorkomen.”

En, ondanks de vele gezondheidsvoordelen van knoflook, moet u niet te snel te veel aan uw dieet toevoegen. Overdrijven kan ongemak veroorzaken, waaronder maagklachten, een opgeblazen gevoel, diarree, lichaamsgeur en een slechte adem. Geef de munt na het eten door, alstublieft!

Geef een antwoord